Murat Özgören
Özel Oturum: Elektriksel Beyin Aktivitelerinin Nörofiziği "Beyin Biyofiziğinde Çok Boyutlu ve Çok Zamanlı Yaklaşım"

17.05.2017 - 17:00 - 18:30 - A10 Salonu


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Aile Hekimliği Uzmanlığı aldıktan sonra Biyofizik doktorası yapmıştır. Doktorasının bir bölümü NATO bursuyla ABD’de University of Miami’de Biyomedikal alanda geçmiştir. AB Araştırma Altyapıları Kurumu ESFRI’de Ulusal Delegedir. AB’nin Araştırma Altyapıları alanında Sağlık Gıda Strateji Grubu Başkanlığı ve Sağlık alanı AB Stratejik Yol Haritaları görevini üç yıl boyunca icra etmiştir. Halen ESFRI Sağlık Gıda Çalışma Grubu Üyesi ve Avrupa Üniversiteler Birliği Doktora Konseyi Yönetim Kurulu üyesidir.

Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir’de bazı üstlendiği görevler; Dokuz Eylül Üniversitesi’nde halen Dokuz Eylül Üniversitesi Biyofizik AD’da profesör olarak çalışmaktadır. 2005-2011 tarihleri arasında Biyofizik AD başkanlığı yapmıştır. Beyin Biyofi-ziği alanında pek çok yayını, kitap ve kitap bölümü bulunmakta, alanıyla ilgili bilimsel birçok dergide danışman, hakem, editör görevlerini üstlenmektedir. Aynı zamanda araştırma, girişimcilik, inovasyon odaklı DERIN (Dokuz Eylül Research and Innovation) dergisinin imtiyaz sahibidir. Uyku ve Bilinç Durumları Teknoloji Araştırma Uygulama Merkezinin kurucu başkanıdır, bu alanda bir multidisipliner Anabilim Dalı kurulması ve lisans üstü eğitim programlarının oluşturulmasında öncülük yapmıştır. Biyomedikal Sanayi Doktora Programı yürütücüsü ve Biyomedikal Lisansüstü AD üyesidir. Beyinde sinyal işleme, çoklu sinyal ve yaklaşım ile beyin biyofiziği inceleme çalışmaları mevcuttur. Beş duyu ve beyin elektro-fizyoloji laboratuvar kurulumu, farklı bilinç durumları ve beyinde yanıtlılık yöntemleri geliştirilmesi, beyin araştırmaları için biyofiziksel interaktif uyarı modülü tasarımı (EMISU) bulunmaktadır.

2012-2016 yılları arasında DEÜ Araştırma ve Teknolojiden sorumlu Rektör Yardımcısı görevini yürütmüştür. Bu dönemde; Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin (DEPARK) ve dolayısıyla Türkiye’nin ilk hastaneye tam entegre Sağlık Teknoparkı DEPARK-Sağlık’ın kuruculuğunu yapmıştır ve Yönetim Kurulu başkanıdır. Kuruluşunun ardından yaklaşık 2 yılda 130’dan fazla firmaya ve 1200 kadar çalışana ev sahipliği yapan bu Teknopark, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın 42 performans kriteri ile değerlendirdiği Teknoparklar Zirvesinde Erken Aşama Teknoparklar kategorisinde ilk yılında birincilik, ikinci yılında da ikincilik ödülü almıştır.

Dokuz Eylül Teknoloji Transfer Ofisinin (DETTO) kuruluşu ve TÜBİTAK 1513 Projesi’nin yazımı, kabulu ve yürütülmesinde liderlik yapmış olup kurulan DETTO her iki yılda da TÜBİTAK performans değerlendirmelerinde tam bütçe ile destek almıştır. İlk yılın sonunda ülke genelinde mentor TTO’lar arasına girmiştir.

Üniversite-Sanayi Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Yönetim Kurulu Üyesidir. DEÜ ve Ege Ü. ortak programı Biyomedikal Sanayi Doktora Programı eş yürütücüsüdür. İzmir Sağlık Kümesi, Biyoküme Derneği kurucu üyesi ve Başkan Yardımcısıdır. İzmir’in sağlık inovasyonu ekosistemi için önemli bir yere sahip olan Uluslararası Sağlık Teknolojileri Hızlandırma ve Geliştirme Projesi- Bioİzmir’i oluşturmuştur. Proje, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen güdümlü proje kapsamındadır ve bir çok ülkenin ticari heyetleri, büyükelçilik düzeyinde temsiliyetlerinin bölgesel açılımlarını koordine etmektedir. Ayrıca İzmir İl Kalkınma Kurulu üyesi olarak bir çok yerel inovasyon projesine öncülük yapmış ve Homeros İzmir Melek Yatırım Derneği’nin kuruculuğunu gerçekleştirmiştir. İzmir EXPO süreçlerine destek vermiştir.

Özgören’in yürüttüğü veya öncülük yaptığı bazı ulusal ve uluslararası ölçekte görevler aşağıda belirtilmektedir.

Ulusal; TÜBİTAK Tıbbi cihazlar yol haritası ulusal odak grup koordinatörlüğü yapmıştır. Türkiye Biyoteknoloji Stratejisi ve Eylem Planı Yönlendirme Kurulu Üyesi (BST Bak.) Türk Uyku Tıbbı Derneği Temel Bilim Alt Çalışma Grup Başkanı İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü Kurucu Yönetim Kurulu üyeliği yapmıştır.

Uluslararası: 2014-2016 yılları arasında üç yıl boyunda ABD de yapılan en büyük bio teknoloji fuarlarında İzmir ve ülkemizi temsil etmiştir. İzmir EXPO süreçlerinde uluslararası tanıtım toplantılarında aktif rol almıştır. 2011-2014 yılları arasında AB adına AB Sağlık Gıda Strateji Grup Başkanlığı yapmıştır.

Halen yürüttüğü bazı görevler: European Strategy Forum of Research Infrastructures (ESFRI) Türkiye Delegesi, ESFRI Sağlık Gıda Çalışma Grubu Üyesi, European University Association Council of Doctoral Education (EUA-CDE) Yönetim Kurulu Üyesi, ISSTA (International Sleep Science & Technology Association) R&D Alt Çalışma grubu başkanlığı 2013-2016 yılları arasında yaptıktan sonra 2016 itibari ile ISSTA Başkan Yardımcısı, Asian Sleep Research Society (ASRS) Başkan Yardımcısı, AB Bölgesel Araştırma Altyapıları Çalışma Grubu Üyesi, Kanada, Multidisciplinary Assessment Committee for the Canada Foundation for Innovation üyesi, INNOBRAIN (AB) network üyesi International Sleep and Biological Rhythms Dergisi Yardımcı Editörüdür. Özgören, pek çok ulusal ve uluslararası toplantı ve organizasyonu gerçekleştirilmesine öncülük yapmıştır. G20/T20 Kurulu üyesi olarak İzmir zirvesi organizasyonu ve WorldBank İzmir İnovasyon Odaklı kongresi gibi bazı küresel ölçekli toplantılar örnek olarak verilebilir. Türk-Japon Uyku Çalışma Grubunu kurup Türk-Japon Forumlarını Türkiye ve Japonya’da dört kez düzenlemiştir.